Muziek brengt ons samen en verbindt

LEIDEN – Een ontmoeting van de leerlingen van Pianoles bij U thuis! met de groten der aarde in de muziek, zo mogen we de Voorspeelavond van vrijdag 6 maart 2020 wel noemen. En wat mogen we achteraf blij zijn, na het uitbreken van de corona-crisis, dat deze muzikale avond ‘gewoon’ door kon gaan. Nu waren de kriebels en spanning van de deelnemers tenminste niet voor niks geweest. Want spannend is het altijd, om voor je eigen familie en verder een onbekend publiek op te treden. Zeker als het de eerste keer in je leven is…

Eenmaal op het podium, na een bemoedigend klopje op de schouder of een vrolijke knipoog van hun leraar Ton Delfos, verdwenen de zenuwen echter snel achter de klanken van de prachtige vleugel. De entourage en sfeer in de rustieke concertzaal van Emile van Leenen Piano’s & Vleugels maakten de Voorspeelavond van Pianoles bij U thuis! tot een mooie avond uit. Het was opnieuw een bewijs dat muziek mensen letterlijk en figuurlijk samenbrengt. Ook in deze tijd, nu we elkaar beter even niet kunnen ontmoeten, blijkt muziek voor veel mensen een grote verbindende factor. Concerten op balkons en optredens in de tuin van zorginstellingen zijn daarvan het levende bewijs.

In het zonnetje
Maar laten we teruggaan naar die avond in Leiden voor de – inmiddels bijna traditionele – Voorspeelavond, waarmee Ton Delfos zijn leerlingen steeds zo mooi in het zonnetje zet. Ton opende het eerste deel van het programma met een kort welkomstwoord en stelde vervolgens Margrietta Zwaan in de gelegenheid om over het Ronald McDonald Huis Leiden te vertellen. Dit is al vele jaren het goede doel waarvoor de bezoekers van de Voorspeelavond om een vrijblijvende gift te doen (aan het einde van dit verslag maken we de opbrengst van dit jaar bekend).

De muzikale aftrap werd verricht door oud-leerling Lonneke de Jongh; zij speelde Puppets III Pierots Serenade H.92 van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu. Daarna was het ‘eindelijk’ de beurt aan de groep jongste leerlingen. Maandenlang geoefend en dan nu in de spotlights! Ze maakten er met elkaar een vrolijke muzikale potpourri van. Uiteraard ontbraken de klassiekers ‘My First Waltz’ en ‘Ouwe Harm die had een farm’ niet in de reeks, maar aan het einde zorgde de familie Azmi met Drie Iraakse Liederen in samenspel voor een uniek slot van het eerste deel.

Voldaan en opgelucht
Over de groten der aarde gesproken, voor de pauze kwam Harry Potter al langs en ook in het tweede deel was muziek uit zijn films te beluisteren. Wat te denken verder van Lady Gaga, Paul Simon, Billie Eilish en Birdy. Bij de uitvoering van The Sound of Silence werd Ylse Boelaars stemmig, op basklarinet, begeleid door opa Henk en nadat zij eerst zelf Little Sonata ten gehore had gebracht, zong Lenthe Moolenaar het gevoelige Skinny Love onder vleugel-begeleiding van vader Louis. Mooi om naar te luisteren, mooi ook om te zien hoe het voor iedereen spannend was en alle muzikanten even voldaan als opgelucht daarna weer hun stoel in het publiek opzochten.

Net als het eerste deel werd ook het deel na de pauze afgerond met de uitreiking van een oorkonde en met maken van een groepsfoto, met een trotse Ton Delfos tussen zijn leerlingen. Op naar de volgende Voorspeelavond!

Ronald McDonald
Tot slot: bezoekers konden een donatie doen voor het Ronald McDonald Huis in Leiden. Hier kunnen ouders, broers en zussen logeren, van kinderen die in het Leids Universitair Medisch Centrum worden behandeld. Voor het zieke kind is het een veilig gevoel zijn/haar familie in de buurt te hebben. Het Ronald McDonald Huis biedt het gezin een ‘thuis ver van huis’ en daarmee de mogelijkheid om ondanks de ziekenhuisopname dicht bij elkaar te zijn en het gezinsleven zoveel mogelijk door te laten gaan.

Ton Delfos: “Ik ben enorm blij te kunnen meedelen dat onze Voorspeelavond dit jaar een bedrag van 520 euro heeft opgeleverd. Namens het Ronald McDonald Huis wil ik alle gulle gegevens heel hartelijk bedanken. Ook Emile van Leeuwen wil ik graag bedanken voor de mogelijkheid om deze avond in zijn concertzaal te houden. Als team van de familie Delfos kijken wij terug op een prachtige avond. Zeker in deze periode geeft het een goed gevoel dat we zo met elkaar samen waren. Ik hoop dat we gauw weer de thuislessen kunnen gaan vervolgen.”

Voorspeelavond maart 2020 (jong volwassenen)

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeelavond maart 2020 (jeugd)

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 23 maart 2018

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 17 maart 2017

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 24 juni 2015

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 15 april 2012

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 24 april 2010

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 15 maart 2009

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 18 maart 2007

Klik op een foto voor een vergroting.

Voorspeeldag 26 mei 2005

Klik op een foto voor een vergroting.

Ton Delfos (1956) is van jongs af aan omringd met muziek. Zijn vader speelde accordeon, volgde zijn voorbeeld en begon als 8-jarige met accordeonlessen en het pianospelen volgde spoedig. Na zijn schoolopleiding is hij gaan werken bij het familiebedrijf Delfos Aardewerk. De muziek bleef altijd zijn grootste uitdaging en startte een vakopleiding bij Bourdon Hoge school voor Muziek, en studeerde af als Docerend Musicus. Sinds 2001 geeft hij met veel plezier en succes pianolessen.

Wilt u ook piano leren spelen, deze oude liefde weer eens oppakken of heeft u wellicht kinderen die toe zijn aan muziekles? Het nieuwe lesseizoen begint eind augustus weer. Ton Delfos is een gediplomeerd en ervaren leraar. Zowel beginners als gevorderden zijn van harte welkom. Hij geeft professioneel les aan kinderen vanaf 7 jaar en aan volwassenen.

De pianolessen worden zowel overdag als ’s avonds thuis op de eigen piano gegeven.

Voor meer informatie over de pianolessen kunt u terecht op www.pianolesbijuthuis.nl of bel 06 – 5575 1306